Bitcoin zal nooit echt privé zijn zegt Andreas Antonopoulos

Andreas Antonopoulos zegt dat Bitcoin waarschijnlijk nooit zulke privacy-features als die in Monero zal hebben.

Bitcoin-instructeur Andreas Antonopoulos zegt dat hij graag meer privacy-functies op Bitcoin zou willen zien, maar dat zal waarschijnlijk niet snel gebeuren.

In een livestream van vragen en antwoorden op het YouTube-kanaal van Antonopoulos op 7 juli zei hij dat het onwaarschijnlijk is dat Bitcoin (BTC) ooit privacy-functies zal implementeren die vergelijkbaar zijn met die van Monero (XMR).

Antonopoulos zei dat het creëren van dergelijke functies op een cryptocurrency als BTC „een enorme hoeveelheid controverse zou creëren„. Bovendien zei hij dat de structuur van Bitcoin gewoonweg geen ringhandtekeningen en stealth-adressen toestaat.

Ik denk dat we binnenkort Schnorr, Taproot en Tapscript zullen zien, die de deur openen naar een heleboel verbeteringen,“ zei Antonopoulos, „maar ze hebben nog steeds geen betrekking op nul-kennis bewijzen of de soorten ringhandtekeningen en stealth-adressen die in Monero worden gedaan. Bitcoin is geen privacymunt.

Is Bitcoin-privacy effectief?

De functies waarnaar Antonopoulos verwijst – Schnorr, Taproot en Tapscript (een script-update van Taproot) – zijn door anderen in de cryptogemeenschap aangehaald als potentieel om Bitcoin meer privé te maken.

De onderzoeksdirecteur van blockchain firma Blockstream Andrew Poelstra heeft verwezen naar Taproot als een systeem dat mogelijk elke transactie op de blockchain van BTC onherkenbaar zou kunnen maken. Hij merkte echter op dat „transactiebedragen en de transactiegrafiek nog steeds aan het licht komen, wat veel lastiger is om aan te pakken„.

Multisignature schema’s (MuSigs) van Schnorr zijn een andere mogelijkheid. Poelstra zei dat het gebruik van deze methode niet de originele set van ondertekenaars onthult, of zelfs het aantal ondertekenaars voor MuSig transacties.

Bitcoin kan beter als pseudoniem dan als volledig anoniem worden beschouwd, aangezien veel transacties op de BTC-blokketen nog steeds kunnen worden getraceerd, zelfs met deze verbeteringen van de privacy.

Veröffentlicht am
Kategorisiert in Bitcoin